Při procházce městem si všimnete prázdných výloh s nabídkou k pronájmu.
Pokud nejste zdejší a míříte do restaurace, kterou jste navštívili před lety,
možná za kliku budete brát zbytečně.
„V souvislosti s elektronickou evidencí tržeb skončily dvě menší prodejny,
večerky. Ale je smutné, že v průběhu času zanikly klasické hospody, které v
Hořicích byly i přes sto let. Například Hotel Beránek, Bystřice, Borek nebo
studentská hospoda Batalion,“ říká místostarosta Hořic a architekt Martin Pour.
Jako možné důvody uvádí úbytek studentů či zpřísnění hygieny.
STUDENTSKÁ HOSPODA
Oslovení místní obyvatelé se domnívají, že EET bylo jen poslední kapkou, proč s
novým rokem Batalion skončil. Za vším jsou také ekonomické problímy. „Je mi
sedmdesát a v Batalionu jsme se scházeli všichni. Šutráci, textilka i obchodka.
Hráli jsme taky divadlo,“ vzpomíná paní Stáňa. „V Baťáku se střídali majitelé.
Nejhorší to bylo, když se tu hrály automaty. Nejraději vzpomínáme na dobu, když
to měli Houžvičkovi. To připomíná i pamětní deska, kterou vyrobili místní
sochaři,“ upozorňuje Kamila.
Hotel Beránek, rohová budova pod náměstím, byl na začátku dvacátého století
navštěvován význačnými politickými i kulturními osobnostmi. O místních slavných
hostincích se dočteme v knize Hořice odedávna do dneška autorů Oldřišky
Tomíčkové a Václava Bukače. „Scházela se tu honorace. S rodiči jsme do Beránka
chodívali na oběd a taky tančit,“ uvádí paní Alžběta Malá.
Hotely Beránek a Bystřice sdílejí podobný osud. Po dobách slávy a prosperity
přišly časy, kdy se staly hostinci čtvrté kategorie. Do dříve honosných prostor
se na čas nastěhovaly hrací automaty. Nyní v nich vietnamští obchodníci
provozují svoje prodejny.
PRÁZDNÉ VÝLOHY
Prostor, kde fungovala restaurace Labyrint, je také několik měsíců prázdný. Ani
zde nebyly novinky dané zákonem hlavním důvodem k ukončení činnosti.
„Nevím o podniku, co by zavíral se zákazem kouření. Na to je ještě brzy, jsou
otevřené zahrádky. Rozhodne spíš zima,“ míní majitel kavárny na náměstí.
Povinnost zřídit elektronickou pokladnu se v Hořicích dotkla především malých
prodejen. „Kromě večerek zavřela ještě drogerie, obchod naproti kinu. Moje
kamarádka skončila s prodejem dárkových předmětů, tak jí to teď prodávám tady,“
říká majitelka místní vinárny.
„Všechno se pomalu mění. Kdy jste viděla třeba desetičlennou partu mladých lidí,
že by si šli společně posedět? Schází se mladí ještě vůbec venku nebo jen na
sociálních sítích? Pak nemají být hospody prázdné,“ sděluje svůj pohled muž,
který před třemi lety provozoval hospodu na Jičínsku.
Hotel Bystřice býval kdysi dokonce slavnější než Beránek. Podle pověsti prý
v hostinci obědval sám císař Josef II. při svých cestách z Terezína do Hradce
Králové a Josefova. Hostinec se od nepaměti dědil v rodině Dobšově a posledním
majitelem byl Josef Saal, jehož manželka byla rozená Dobšová. Po válce hotel
přešel, stejně jako Beránek, pod n. p. Restaurace a jídelny.
Autor: Veronika Peclinovská, zdroj:
jicinsky.denik.cz