„Se šípkovou omáčkou!“ – „Se zelím!“ – „Se šípkovou!“ – „Se zelím!“ Tak se hádají ve slavném českém filmu Slavnosti sněženek.
O jídle podobně debatují i v hořickém domově důchodců, i když zde je problém poněkud vážnější. Vyvařování v domově pro seniory se pomalu přestalo vyplácet, protože s klesajícím počtem klientů DD přímou úměrou vzrůstaly i náklady na pořízení jednoho jídla. O celodenní stravu zde pečovalo až 13 zaměstnanců. Když se porovnaly roční náklady za stravování, ukázalo se, že ekonomicky nejvýhodnější je zajištění dodavatelsky.
Příprava jídla byla zrušena a o stravování se začala starat firma Trefa, která sídlí v bývalé vývařovně Milety. V domově důchodců je jídlo pouze vydáváno.
„Tento způsob se nám osvědčil. Možná se to nezdá, ale díky dovozu jídla na nákladech ročně ušetříme skoro milion korun,“ vysvětlil starosta Ivan Doležal.
Jenže pak přišla s nabídkou restaurace Na Čechovce, která si chtěla v domově seniorů kuchyň pronajmout a začít zde vařit. Tento nápad podpořila i skupina seniorů.
Návrh byl předložen radě města, která ho však neshledala rozumným. „Nejenže je kuchyň hygienicky nevyhovující, tak i nabídka restaurace není příliš výhodná. Za celodenní stravu požaduje okolo 132 korun, Mileta nám vaří za 92,40 koruny,“ řekl starosta Doležal.
Restaurace Na Čechovce se rozhodla od záměru upustit, a tak vše asi zůstane při starém.
Tereza Černá